Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@04:42:18 GMT

اسامی دخترانه در ایران زودتر تغییر می‌کند

تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۷۲۶۹۹

اسامی دخترانه در ایران زودتر تغییر می‌کند

تهران- ایرنا- «عباس عبدی» پژوهشگر علوم اجتماعی با بیان اینکه نامهای پسران، معرف بخش پایدار فرهنگ و نامهای دختران، معرف بخشهای متحول و رو به آینده است، گفت: اسامی پر کاربرد پسرانه در ایران، تقریبا ثابت است اما اسامی دختران، زودتر تغییر می‌کند.

به گزارش پنجشنبه ایرنا؛ عبدی که از سابقه 50 سال پژوهش در عرصه نام‌گذاری فرزندان در ایران برخوردار است، در همایش یک روزه مطالعات نام‌شناسی ایران افزود: در ایران نام‌گذاری به سمت گرایش‌های رقیق فرهنگی یا کم کاربرد حرکت می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی به تفاوت جنسیتی در نام‌گذاری گریزی زد و گفت: پسران، معرف بخش پایدار فرهنگ و سنت هستند اما اسامی دختران، معرف بخش‌های متحول و آینده است، به همین علت زمانی که به سنت و گذشته می‌پردازید تنوع اسامی کم می‌شود.
عبدی ادامه داد: در پسران بین 50 نام اول، حدود 30 اسم ثابت است ولی در دختران اسامی زودتر تغییر می‌کند؛ البته کاربرد پسوند و پیشوند در ایران امروز به مرز به صفر رسیده که این به دلیل معرف پایگاه‌های انتسابی و اکتسابی است.
وی درباره کاربرد اسامی مذهبی در ایران هم گفت: در دهه 60 نام‌های مذهبی در بین دختران و پسران حدود 7 تا 8 درصد در مقایسه با گذشته افزایش یافته بود اما در دهه 90 نسبت به دهه پنجاه این نام‌ها با کاهش 10 درصدی روبه‌رو شده است.
این پژوهشگر علوم اجتماعی، هسته اصلی تغییرات نام‌ها در تهران را در منطقه غرب تهران عنوان کرد.

** برنامه جامعی در حیطه نام‌شناسی اشخاص در کشور وجود ندارد
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور و دبیر علمی نخستین همایش مطالعات نام‌شناسی ایران نیز در این همایش گفت: برنامه جامعی در حیطه نام‌شناسی اشخاص در کشور وجود ندارد و تنها تحقیقات پراکنده‌ای انجام شده است.
«بهمن زندی» افزود: نام‌شناسی به علت چند بُعدی بودن در رشته‌هایی نظیر جامعه‌شناسی، فلسفه، زبان‌شناسی و دیگر علوم بررسی می‌شود و نام‌گذاری اشخاص که متأثر از علایق، باورها، مقاصد اجتماعی و هویت والدین است می‌تواند افکار مسلط در دوره‌های زمانی گوناگون را آشکار سازد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات نیز در این همایش درباره شیوه تلفظ و اسامی فوتبالیست‌های خارجی گفت: اسامی فوتبالیست‌های خارجی که از طریق رسانه‌های شنیداری و دیداری وارد زبان فارسی شده است، به شکل‌های متفاوتی تلفظ می‌شود.
«سیدمهدی سمایی» افزود: برای بررسی تلفظ چندگانه و ناهمگون این اسامی در زبان فارسی داده‌هایی جمع‌آوری و طبقه‌بندی شده است.
یک عضو هیات علمی دانشگاه تهران هم در ادامه همایش به نام‌شناسی سینماهای تهران پیش و پس از انقلاب اسلامی پرداخت و افزود: صنعت سینما پنج سال پس از اختراعش وارد ایران شد و سالن‌های سینما هم از ابتدای دوران حکومت پهلوی اول در تهران تأسیس شدند.
«بهروز محمودی بختیاری» ادامه داد: این سالن‌ها به دلیل دارا بودن نمادهای روشنفکری و تجدد اسامی ویژه‌ای داشتند و همین، آنها را از سایر اماکن گردهمایی عمومی جدا کرد؛ سینماهای تهران پیش از انقلاب از سطوح مختلفی برخوردار بود که براین اساس هم نام‌گذاری می‌شدند.
وی اضافه کرد: اما با شروع انقلاب اسلامی نام سینماها تغییر کرده و پس از مدتی الگوی نام‌گذاری آنها هم دچار تغییر شد، با این تغییرات پژوهش نام‌شناسی سینماهای تهران نیز به بررسی سیر تحول این تفاوت‌ها در سینماهای شهر تهران می‌پردازد تا نشان دهد که نوع مخاطبان، درجه و مکان سینما تا چه حد بر نام‌گذاری آن مؤثر بوده است.
در این همایش مقالاتی با عنوان‌های «تبیین نام‌گذاری پسران فریدون در شاهنامه فردوسی»، «پرکاربردترین اسامی دختران و پسران متولد 1391 ایران، تحلیلی ‌واج‌شناختی»، «بررسی وجوه تسمیه و الگوهای زبان‌شناختی نام‌گذاری خیابان‌های اصلی تهران در دوره‌های پیش و پس از انقلاب اسلامی» و ‎«نام‌شناسی زیست‌محیطی؛ یک الگوی نوین رده‌شناختی جای» ارائه شد.
این همایش به میزبانی انجمن زبان‌شناسی ایران و با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و با حضور پژوهشگران برگزار شد.
در این همایش یک روزه نام‌های خاص اشخاص، مکان‌ها و کشف فرایند، دلایل، عوامل فرهنگی و اجتماعی تأثیرگذار بر عمل نام‌گذاری بررسی شد.
9250** 1055

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ورزش نام شناسي انجمن زبان شناسي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۷۲۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنگره ایران‌شناسی بین‌المللی می‌شود

محمدعلی عزت زاده دبیر اجرایی نخستین کنگره ملی ایران شناسی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا به برگزاری این رویداد توسط انجمن ایران شناسی اشاره کرد و گفت: این انجمن نخستین انجمن علمی در این حوزه است که در سال ۱۳۲۴ توسط دکتر پورداود تأسیس شد. بعد از یک وقفه دوباره این انجمن از از سال ۱۳۹۶ و با همت دکتر محمود جعفری دهقی فعالیت خود را دوباره آغاز کرد.

وی ادامه داد: برگزاری کنگره‌ها و همایش‌های علمی مهم‌ترین کاری است که انجمن‌های علمی و سازمان‌های مردم نهاد برگزار می‌کنند و در این خصوص انجمن علمی ایران شناسی هم بر آن شد تا با توجه به شعبه‌هایی که در سراسر ایران دارد این رویداد را به صورت متمرکز در تهران آغاز کند.

به گفته دبیر اجرایی کنگره ملی ایران شناسی؛ ارزیابی مکاتب ایران‌شناسی، زبان‌ها و گویش‌های ایرانی، متون ادب فارسی، جغرافیا و تاریخ ایران، فرهنگ و هویت ایرانی، مطالعات اجتماعی، محیط زیست، باستان‌شناسی، هنر و معماری و ادبیات تطبیقی، محور‌های این کنگره خواهد بود که در این خصوص سخنرانان به ایراد سخن می‌پردازند.
عزت زاده در خصوص روند برگزاری کنگره افزود: در روز برگزاری که در تاریخ پنجشنبه، ۲۰ اردیبهشت ماه برگزار می‌شود در مجموع ۴۱ سخنرانی تعریف شده است که ۳۳ سخنرانی آن در ۷ نشست تخصصی تعریف شده است و ۴ سخنرانی درمراسم افتتاح و ۴ سخنرانی هم در مراسم پایانی آن برنامه ریزی شده است.

وی با اشاره به اینکه تعداد ۱۱۲ چکیده به دبیرخانه ارسال شده است، گفت: از مجموع این تعداد آثار رسیده، ۸۱ چکیده توسط داوران پذیرفته شد که تعدادی از آن‌ها برای سخنرانی، تعدادی برای چاپ و تعدادی هم جهت انتشار در پوستر انتخاب شدند.

وی در خصوص برگزاری این رویداد در سال‌های آتی افزود: از آن جایی که ایران شناسی، مهمترین علمی است که ایران امروز به آن نیاز دارد و باید برای احیای هویت ملی گمشده خود نهایت تلاش را کنیم. در این مسیر آموزش و پژوهش حرف اول را می‌زند و انجمن ایران شناسی در نظر دارد تا در سال اینده این کنگره را به صورت بین المللی برگزار کند و حتی فرصتی را فراهم کنیم تا در شهر‌های مختلف آن را برگزار کنیم.

گفتنی است؛ نخستین کنگره ملی ایران شناسی ایران پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت توسط انجمن ایران شناسی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دوره فشره کافی‌شناسی در مستند «الکافی»
  • اعلام اسامی داوران بازی هنگ‌کنگ - ایران
  • رائفی پور لیست انتخاباتی داد +اسامی
  • نخستین کنگره ملی ایران‌شناسی برگزار می‌شود
  • کنگره ایران‌شناسی بین‌المللی می‌شود
  • سفر روسای اتاق‌های بازرگانی به تهران با هدف سرمایه‌گذاری
  • زورخانه پولاد هرچه زودتر ثبت ملی شود
  • اعلام اسامی راه‌یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه انجمن سینمای جوان
  • اعلام اسامی راه‌یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه انجمن سینمای جوانان ایران
  • اعلام اسامی راه یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه